🐴 Matchfixing bij paardenraces en paardensport

Bij de paardensport is matchfixing een groot probleem. Er zijn verschillende zaken in het buitenland aan het licht gekomen waarbij de wedstrijd expres werd beïnvloed. Bij de paardensport hoort gokken op paarden. De wedkantoren kunnen er fors aan verdienen wanneer de uitslag beïnvloed wordt.

Hoewel het bij matchfixing normaal gesproken gebruikelijk is dat de favoriet wint en de tegenstander verliest, is dit bij de paardensport - net als bij boksen - vaak andersom. Want geld krijgt een andere waarde wanneer er weddenschappen bij de paardensport worden afgesloten.De paardensport is een dure sport en er wordt flink verdiend aan gokken. Daardoor wordt de paardensport een zeer kwetsbare sport voor omkoping.

Zo werkt matchfixing bij paardensport

In veel gevallen is het de tegenstander die wordt omgekocht, zodat de favoriet wint. Maar het kan ook andersom, zoals in de paardensport regelmatig gebeurt. Er zijn verschillende verhalen bekend van jockeys die expres de wedstrijd negatief beïnvloeden. De British Horseracing Authority maakte in 2011 al een lijst van wedstrijden waarvan zij het vermoeden hadden dat er wedstrijden waren vervalst.

Bij matchfixing in de paardensport wordt expres de favorietenrol niet waargemaakt. Met andere woorden; er wordt verwacht dat een bepaald paard zal winnen. Men zet dan in op dat paard. Maar sommige mensen kunnen er veel aan verdienen als zij op een ander, statistisch zwakker paard inzetten. De inleg is dan vaak lager, terwijl de opbrengst hoger is. Als dat paard wint, is de opbrengst behoorlijk.

Daarom worden jockeys van paarden die eigenlijk favoriet zijn omgekocht. Op die manier gaat de winst tegen de weddenschappen in. Het prijzengeld krijgt een veel grotere waarde, waardoor matchfixing opeens zeer interessant wordt. Een andere mogelijk is de inzet van doping voor paarden, waarbij de prestaties zeer positief bevorderd worden.

Zeker wanneer er een groot bedrag op een onwaarschijnlijke winnaar wordt ingezet, gaan alle alarmbellen af. De British Horseracing Authority houdt zeer nauwgezet toezicht. Bijvoorbeeld door trainingen te bezoeken en gesprekken te voeren met trainers en jockeys. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat er op de gokmarkt gebeurt en of paarden niet expres zwakker worden gemaakt.

In de draf- en rensport blijkt al dat het soms zeer eenvoudig is om de prestaties van een paard te laten verminderen. Een paard voor de wedstrijd een hele emmer water leeg laten drinken is een truc die niemand op zal vallen. Het paard krijgt een volle blaas en begint minder hard te lopen. Daarom wordt er streng gecontroleerd op de verzorging van paarden.

Voorbeelden van matchfixing in de paardensport

Er zijn verschillende voorbeelden van matchfixing in de paardensport. In Nederland zijn er (nog) geen gevallen van matchfixing bekend. In het buitenland, met name in Amerika en het Verenigd Koninkrijk, komen er regelmatig schandalen in het nieuws.

Matchfixing paardensport in Nederland

In Nederland zijn er geen gevallen van matchfixing bij paardenweddenschappen bekend. Dat komt mede doordat de Nederlandse bonden en autoriteiten hun eigen strenge regels in het leven hebben geroepen. Bij bijvoorbeeld paardenraces heeft de Nederlandse autoriteit de inzet en winst van weddenschappen zeer gelimiteerd. Er kan maar heel laag worden ingezet. Doordat de opbrengsten dan veel kleiner zijn, is het voor matchfixers vaak niet interessant zich met deze zaken bezig te houden.

Matchfixing paardensport in het buitenland

In Engeland en Amerika komt matchfixing in de paardensport regelmatig in het nieuws. Zo kwamen drie jockeys in het Amerikaanse Louisiana in het nieuws, omdat ze geknoeid hadden met de renwedstrijd. Een betrokken persoon zou een ongewone weddenschap hebben afgesloten.

Twee van de drie jockeys zouden stiekem een paard een stroomstoot hebben toegediend met een buzzer. Er werd een officiële klacht ingediend tegen de drie.

De Britse jockey Adam Carter werd door de BHA zelfs tot 18 oktober 2027 geschorst. Het gaat om een race van 4 juni 2014. Carter maakte zijn paard expres trager, waardoor opviel dat er verdachte weddenschappen samen gingen met de prestaties van het paard en de jockey. Hij zou expres te langzaam hebben gereden. De weddenschap was dan ook dat het paard zou verliezen. De BHA kwam erachter, doordat Paul Bradley en Peter Bennett tegen de lamp liepen. De jockey veranderde meerdere malen zijn verhaal in de loop der jaren. Dat hij jarenlang loog over wat er gebeurd was en zijn betrokkenheid met Bradley en Bennett leidde tot een jarenlange schorsing.